Opening HoursLuni - Vineri: 11:30 - 20:00, Sâmbătă: 10:00 - 15:00
   Sună

Legătura dintre sănătatea dinților și bolile de inimă, digestive și pulmonare

.legătura-dintre-sănătatea-dinților-bolile-de-inimă-digestive-pulmonare-clinica-stomatologica-evydent
E necesar să punem în evidență că organismul poate funcționa bine doar ca întreg. Este un mecanism în care sunt în relație toate sistemele și organele. De aceea, trebuie să avem grijă de corpul nostru ca întreg pentru că pot surveni boli având ca punct de plecare origini diferite. Clinica EvyDent prezintă câteva consecințe ale unei danturi nesănătoase.

  1. Sănătatea dinților și bolile de inimă.

O inimă sănătoasă, un corp sănătos?

Clinica EvyDent face o altă propunere: Un zâmbet sănătos, un corp sănătos.

Urmărim să explicăm legătura dintre afecțiunile dentare luând ca exemplu gingivita, parodontita și bolile cardiovasculare. Facem acest lucru pornind de la mecanism și anume: inflamația.

Parodontita este o inflamație care poate surveni în urma depunerii excesive de placa bacteriană, ca urmare a unei igiene dentare defectuoase. Cum o recunoaștem? Parodontita presupune apariția de semne ca: gingivită (gingie roșie, umflată, sângerândă în timpul periajului) și modificarea mobilității dintelui care în timp ,,se mișcă’’.

După cum am spus funcționăm ca întreg. O inflamație serioasă sau/și îndelungată la nivel dentar ,,nu va sta cuminte’’ acolo unde începe, ci va progresa. Inflamația presupune eliberarea de către organism a unor factori cu rol nociv cum ar fi proteina C reactivă (marker de inflamație). Aceasta, împreună cu alte substanțe, ajung în vasele de sânge pe care le pot îngusta determinând de la ateroscleroza – valori mari ale tensiunii arteriale (hipertensiune arterială >140/90 mm/Hg) până la accidente vasculare cerebrale.  Bacteriile formate, prin intermediul fluxului sanguin, pot ajunge la distanță de cavitatea orală, respectiv în vase de sânge de la nivelul cordului, ficatului, plămânului. Ele dețin un rol și în blocarea vaselor de sânge pe lângă alți factori (grăsime) favorizând atacul de cord.

Clinica EvyDent recomandă prevenția ca medicament. O sănătate orală protejează inima, iar inima protejează corpul ca întreg.

  1. Sănătatea dinților și bolile pulmonare

O igienă deficitară determină o colecție dentară bogată a plăcii bacteriene și a microorganismelor. Acestea sunt inamicii principali ai dinților, dar pot juca un rol și în apariția bolilor pulmonare. Explicația constă în faptul că prin respirație putem aspira o mare parte din bacteriile din cavitatea orală ceea ce poate duce la apariția pneumoniei bacteriene, abcesului pulmonar, sau BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică).

  1. Sănătatea dinților și bolile digestive

Cavitatea orală conține, în mod normal, una dintre cele mai bogate flore bacteriene la care însă, nu trebuie să contribuim mai mult decât este necesar.

Clinica EvyDent recomandă periajul zilnic, de cel puțin două ori pe zi, astfel încât să menținem această floră în parametrii normali.

Ce e mult strică” – Bacterii, Zahăr, Tutun, Grăsimi etc. De aici pornește și legătura între bolile dentare și bolile digestive. Bacteriile în exces se răspândesc la nivelul întregului organism și pot trece de barierele naturale pe care corpul le pune în calea acestora, determinând creșterea acidității gastrice, respectiv gastrite-ulcere (,,mă doare în capul pieptului’’) boala de reflux gastroesofagian (,,îmi vine mâncarea înapoi’’/ ,,simt un gust acru, amar dimineața sau pe parcursul zilei’’) Aceste acuze pot reprezenta punctul de plecare ale unei danturi afectate. Aciditatea în exces de la nivelul cavității orale poate afecta gingia și smalțul amplificând astfel o patologie existentă sau determinând-o.

De asemenea, trebuie să ținem cont că pacienții care au dinți lipsă sau proteză mobilă tind să evite alimentele pe care nu le pot mesteca sau chiar să nu se alimenteze deloc.  Efectul este acela de scădere în greutate, gastrite, sau să prefere alimente bogate în grăsimi ceea ce va afecta inima și vasele de sânge.

Recomandări

Pentru a te asigura că ai un zâmbet sănătos sau poți construi unul, medicii clinicii EvyDent vă stau la dispoziție pentru un consult sau tratament. Afectarea dinților poate fi prevenită și corpul poate fi protejat. De aceea suntem gata să vă ajutăm.

Pentru consultație puteți suna la nr. de tel : 0725535014 sau puteți folosi formularul online: https://clinica-evydent.ro/contact/programeaza-te-online

 

 

 

Trimite o întrebare